Luet nyt aivan uutta palstaa, jossa käsittelen pukeutumiseen,edustamiseen ja ylipäätään positiiviseen ja hyvinvoivaan imagoon liittyviä teidän lähettämiänne kysymyksiä. Näiden avulla saat apua moneen mieltä askarruttavaan ongelmaan ja samalla palvelemme koko laajaa lukijakuntaa, sillä usein kysytään samantyylisiä asioita, joissa koetaan epävarmuutta.
On hyvä muistaa että pukeutuminen ja ulkoinen olemus kokonaisuudessaan muodostaa yli puolet kaikista lähettämistäsi viesteistä , ja niillähän sinä vaikutat vastapuolen saamaan käsitykseen itsestäsi sekä herätät mielenkiintoa. Joten ei ole ihan samantekevää miten valmistaudut päivän haasteisiin, olipa kyse työelämästä tai arki- ja juhlapukeutumisesta.

Vaatetuksella on ollut kautta historian vahva suhde henkilön statukseen ja paikkaan yhteiskunnassa. Ihmisen ajatusmaailma, sukupuoli, kulttuuri ja identiteetti heijastuvat hänen ulkoisesta olemuksestaan. Tähän osuuteen on kaikein helpoin vaikuttaa , pientä ajattelua se kuitenkin vaatii sekä hyvää itsetuntemusta, jotta valintasi ovat onnistuneita ja kantajansa näköisiä.
Vaatteella voit myös hakea painoarvoa ja vakuuttavuutta työelämässä sekä hurmata juhlassa illan kuningattarena. Miksi esimerkiksi pankinjohtajat eivät pukeudu rennosti farkkuihin ja puuvillapaitaan ? Pankinjohtajalta odotetaan asiallisuutta, älykkyyttä ja vakuuttavuutta ja sitähän pukeutuminen esimerkiksi tummanharmaaseen pukuun viestii asiakkaille. Samoin on monessa muussa ammatissa, edustat asullasi sitä asiaa mitä myyt, esimerkiksi tuotteita tai osaamistasi .
Vaatteella on siis voimakas sosiaalinen arvo.

Tästä on hyvä siirtyä ensimmäiseen aiheeseen,mikä näin kevään juhlakauden lähestyessä askarruttaa on hattuetiketti. Kuinka käytän hattua juhlissa ja voiko sen korvata jollakin muulla asusteella. Etiketin mukaan hattua voi aina käyttää osana asukokonaisuutta lukuunottamatta pieniä poikkeuksia, joista tarkemmin myöhemmin.
Meillä Suomessa yleisimmät tilaisuudet, joissa hattu kruunaa juhla-asun, ovat häät, hautajaiset, perhejuhlat kesäiset puutarhajuhlat sekä tietenkin viralliset juhlat. Hattu luo arvokasta tunnelmaa kaikille juhlaan osallistuville sekä kunnioitat muita vieraita kauniilla pukeutumisellasi.

Hääetiketin mukaan morsiusparin äideiltä edellytetään hatun käyttöä ,sillä tulevathan he arvojärjestyksessä heti hääparin jälkeen. Hattukammoisille sopii kauniit hiuskoristeet tai pienemmät koristeenomaiset päähineet. Jos toinen hääparin äideistä ei käytä hattua, muut voivat toki sitä käyttää ihan vapaasti. Hääjuhlissa sekä muissa perhejuhlissa , jotka alkavat ennen klo 18.00 käytetään hattua koko ajan. Tämä koskee myös ruokailua sekä tanssimista myös klo 18 jälkeen. Hattua ei riisuta pois sillä se on asun osa kuten muutkin asusteet, ethän ota kenkiäkään pois.Se, minkä värisen hatun valitset, on hyvä muistaa että kokonaan valkoinen juhla-asu ei ole suotava. Jos käytät värikästä juhla-asua, silloin voit yhdistää siihen jopa mustan hatun ja vastaavasti musta juhlapuku vaatii värikkään hatun tai asusteen.

Virallisissa juhlissa kuten valtion juhlatilaisuuksissa sekä iltapukujuhlissa, jotka alkavat klo 18 jälkeen, hattua ei käytetä. Kampauksia voi toki koristaa erilaisilla tyyliin sopivilla koristeilla tai tiaroilla.
Hautajaisissa hattuun voit pukeutua vuodenajasta riippumatta. Hattu kuuluu ulko- ja sisäkäyttöön. Musta väri ei ole välttämätön, voit yhdistää asuun muitakin tummia värejä. Hattu voi olla lierihattu tai pieni pillerimalli, jolla osoitat kunnioitusta vainajaa sekä omaisia kohtaan.

Nuorten myssyn käyttö puhuttaa ja siihen opin pitäisi tulla jo kotoa, ulkovaatteethan kuuluvat naulakkoon, ei sisälle. Myös aikuisia näkee lakki päässä sisällä ja usein myös ruokailemassa.Esimerkki tarttuu lapsiin ja sitä on vaikea saada poisopittua. Nuoret on hyvä opettaa oikeaan päähineen käyttöön, sillä ei työpaikoillakaan tehdä töitä lakki päässä eikä oppitunneilla koulussa opiskella lakki päässä.
Myssyn käyttö osana asukokonaisuuta tytöillä voi puoltaa paikkaansa kunhan se on teemaan sopiva ja se korvaa aikuisten käyttämän hatun. Virallisiin juhliin mennään tietenkin ilman myssyä juhlavasti pukeutuneena.

Pukeutumisessa jokainen vaate voidaan ajatella yhdeksi sanaksi. Kun vaatteita yhdistelee toisiinsa, syntyy asukokonaisuus, joka ihmisen olemuksen kanssa muodostaa vaatteen lauseen: Tällainen minä olen!

Kiitos sinulle mielenkiinnosta ja odotan innolla uusia kysymyksiä joita voit lähettää sähköpostiini
[email protected]
Kirjoittaja on pitkänlinjan kouluttaja
KM/opettaja
Imagovalmentaja
Tyylikoulu WellHottaret
Oulu